top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDanny Hut

Waarom cardio niet de oplossing is voor vet verlies

Elke dag hardlopen miljoenen mensen op de wereld om vet te verliezen.

90% zien er na een paar maanden exact het hetzelfde uit. Maar waarom?


Cardio leidt in eerste instantie niet tot vet verlies. Vroeger dacht ik dat zweten leidde tot vet verlies. Wanneer ik had gesport en mijn shirt kletsnat van het zweet was geworden, dacht ik; weer wat vet verbrand. Maar ik had ongelijk.


Lichaam zweet heeft niets te maken met vetverlies. Je lichaam kan alleen vet verbranden als je in een negatieve energie balans zit. Maar het probleem bij de meeste mensen die cardio doen om vet te verliezen is dat ze geen negatieve energie balans creëren. Ze eten de calorieën die ze verbrand hebben met cardio er weer aan. Met een uur hardlopen verbrand je ongeveer 400/500 kcal. Dat is het aantal calorieën van een kleine snack. Moet je nagaan hoe triest dat eigenlijk is. Je doet al dat zware werk, voor wat? Om een klein zakje chips te eten die je in 5 minuten op hebt?


Nu je dit zo hebt gelezen. Krijg je ook het gevoel dat het een beetje onnodig werk is? Je hoeft dus alleen minder te gaan eten dan je verbrand en je verliest vet. Maar is dit voor iedereen het geval? Helaas niet, en ik ga je uitleggen waarom.


Als je een man bent van 180 cm en je weegt ongeveer 90 kg, heb je een hogere caloriebehoefte omdat je lichaam groter en zwaarder is. Maar stel je bent een kleine vrouw van 160 cm en je weegt maar 55 kg, dan is je caloriebehoefte stukken lager dan die van de man van 90 kg. Je hebt je calorie behoefte uitgerekend en de uitslag van de berekening geeft aan dat je 1500 calorieën moet eten om af te vallen. 1500 kcal is best wel weinig calorieën. Je kunt niet meer zo gemakkelijk uit eten of lekker wat bestellen, omdat je die 1500 calorieën zo bereikt hebt. Doordat je zulke dingen niet gemakkelijk meer kunt doen is het echt heel erg moeilijk om je dieet vol te houden voor een langere periode. Door cardio/meer beweging toe toevoegen in je leven geef je jezelf meer ruimte om te eten.


Stel je bent in deze situatie, welke vorm van cardio is dan het beste om te doen? Het maakt niet uit welke vorm van cardio je doet, uiteindelijk gaat het om de aantal calorieën die je hebt verbrand. Er wordt veel gediscussieerd over wat beter is om calorieën te verbranden. HIIT (High Intensity Interval Training) of low intensity. Mijn mening is dat het niet uit maakt welk type cardio je doet. Uiteindelijk gaat het om de negatieve balans die je voor jezelf hebt gecreëerd.
Maar als je zegt welke vorm van cardio verbrand meer calorieën per minuut? HIIT zal altijd winnen. Alle vormen van cardio op hoge intensiteit zal meer calorieën verbranden dan op lage intensiteit. Maar dat betekend niet dat het beter is. Het aantal calorieën dat je verbrand met 30 minuten cardio waarbij je helemaal stuk gaat, kan je bijvoorbeeld net zo goed verbranden met 60 minuten snel wandelen. Het gaat er uiteindelijk om hoeveel calorieën je in totaal verbrand. Als je doel is om vet te verliezen is het niet perse nodig om helemaal stuk te gaan bij een workout. Kijk wat voor jou leuk is om te doen en vooral goed vol te houden is. Als jij 3 keer in de week naar de sportschool moet terwijl je dit helemaal niet leuk vindt, ga je dit nooit op lange termijn vol kunnen houden. Er zijn zoveel dingen wat je kunt doen om calorieën verbranden. Als je niet van hardlopen houdt dan ga je toch gewoon wandelen? Elke kilometer die je loopt verbrand je ongeveer het aantal calorieën als je eigen lichaamsgewicht. Als je dit nu hardloopt of wandelt. Wandelen duurt alleen iets langer.

309 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Waarom val je niet af?

Toen ik jaren mijn eerste afval poging deed raakte ik al heel snel geïrriteerd. Ik deed zo mijn best! Ik sportte bijna elke dag, ik at gezond en toch ging de weegschaal niet naar beneden. Ik vroeg mez

Comments


bottom of page