Toen ik jaren mijn eerste afval poging deed raakte ik al heel snel geïrriteerd. Ik deed zo mijn best! Ik sportte bijna elke dag, ik at gezond en toch ging de weegschaal niet naar beneden. Ik vroeg mezelf af waar dit aan zou kunnen liggen, want ik deed volgens mij alles gewoon goed.
Althans was dat wel echt zo? Zoals je ondertussen weet moet je minder calorieën binnen krijgen dan je lichaam nodig heeft om af te vallen. Het kan dus voorkomen dat je per ongeluk verkeerd je gegevens hebt ingevuld in een calorie calculator en dat de uitkomst niet correct is. De kans is vrij klein dat je dit hebt gedaan, maar als je deze fout maakt dan is het wel een grote fout. Gelukkig had ik dit allemaal goed uitgerekend.
De vraag die ik mezelf daarna stelde was: wil ik gewoon niet te snel? En dit is de fout die veel mensen maken. Ze zijn net twee a drie weken bezig, de weegschaal is nog niet echt naar beneden gegaan en ze hebben gelijk het gevoel dat het niet werkt.
Een belangrijk onderdeel om niet gedemotiveerd te raken is dat je goed weet hoe je op de juiste manier je progressie kunt bijhouden. Doe je dit niet, dan kunnen er valse rode vlaggen ontstaan. Als je bijvoorbeeld maar een keer per week weegt, niet bepaalde lichaamsdelen opmeet, geen foto’s maakt en vergelijkt. Dan sta je al met één nul achter. Je denkt dat je niet afvalt omdat de weegschaal gelijk blijft. Maar wat zegt je weekgemiddelde? Wat was je gewicht op dag één en dag dertig? Wat zegt het meetlint of wat zegt de spiegel? Veel mensen raken snel gefrustreerd en stoppen er vervolgens mee. Ze zeggen vervolgens tegen zichzelf: zie je wel! Wat ik ook doe, afvallen is niet aan mij besteed. Ze denken al snel dat er wat met ze aan de hand is. “Het zal wel mijn trage stofwisseling zijn” of “het ligt vast aan mijn hormonen, ik zit tenslotte wel in de overgang”. Maak je niet te snel te druk! Je hebt gewoon niet de beste manier gekozen om je progressie meetbaar te maken.
Je krijgt bewust of onbewust meer calorieën binnen.
Zoals je hebt gelezen is een calorie te kort de enige manier om vet te verliezen. Dus als je vet wilt verliezen wil je dus ook voor een langere periode in een calorie te kort zitten. Vet verliezen is heel simpel, maar zeker niet makkelijk. Het grootste obstakel waarom iemand niet afvalt, is dat ze het lastig vinden om structureel in een calorie te kort te zitten. Hier ben je vaak zelf van bewust. Je hebt gewoon te veel gegeten en dus meer calorieën binnen gekregen dan je nodig hebt om af te vallen.
Het is erg frustrerend als je goed je progressie bijhoudt, je calorieën aan het tellen bent en vervolgens alsnog geen resultaat ziet. Als je dit nu leest en denkt: calorieën tellen? Oh dat doe ik niet! Dan is dit het eerste wat je wilt gaan doen, want meten is weten. Wanneer je dit al wel aan het doen bent dan is kans vrij groot dat je onbewust toch meer calorieën binnenkrijgt dan dat je denkt (dit is 95% de reden waardoor iemand niet afvalt).
Wat ik veel zie is dat mensen zich stom voelen als ze iets over het hoofd hebben gezien. De eerste vragen die je jezelf kunt stellen is: Houd ik echt alles bij wat er in mijn mond gaat? Noteer ik echt alles in een app en weeg ik ook alles af? (wat je kunt afwegen. Of doe je het vaak maar op de gok?
Dan heb ik het over dingen zoals olijfolie, sausjes, melk in de koffie, dropje in de auto, pindakaas van het mes likken wanneer je het brood van je kinderen aan het smeren bent, uit de pan eten als je aan het koken bent.
Veel gemaakte fout die ik zie is dat men door de weeks alles keurig bijhoudt en in het weekend niet noteert. In het weekend is vaak geen structuur waardoor men het vergeet. Daarnaast zijn er vaak sociale gelegenheden. Vaak denkt men als ze uit eten gaan, ergens gaan lunchen of een borrel gaan doen met wat snacks: ach ik let er wel op. Komt wel goed. Of: ik weet toch niet zeker hoeveel calorieën ergens inzitten, dus hoef ik het ook niet te noteren. Ik wil niet zeggen dat wanneer je het wel noteert je keurig binnen caloriebudget blijft. Als je door de weeks heel erg strikt bent en in het weekend losgaat of veel te veel calorieën binnenkrijgt, dan ben je door de weeks een gat aan het graven die je in het weekend weer dicht gooit.
Hierbij is het belangrijk dat je heel eerlijk naar jezelf bent. Ik heb mensen begeleid waarvan ik 100% zeker wist dat ze meer calorieën binnen kregen dan dat ze hadden ingevoerd in de app. Het nadeel waar ik ben achter gekomen is dat mensen niet eerlijk zijn. Ze liegen. Puur uit schaamte! “Hoe kon ik dat nou vergeten. Ik ben echt een loser!” Geen stress! Dit is alleen maar goed. Er is gelukkig lichamelijk niets met je aan de hand. Je hebt alleen een foutje gemaakt of je weet nu waar het probleem zit. Nu je dit weet, kun je er nu op letten of eraan werken en val je wel af.
Je onderschat hoe consistent je daadwerkelijk bent.
Een goed idee is dat je calorieën ook eens je consistentie gaat bijhouden. Je kunt bijvoorbeeld een maand kalender kopen. Elke avond voor het slapen gaan zet je V als je binnen je kcal budget bent gebleven. Het kan zijn dat je er een keer over je calorie budget heen komt. Geen probleem. Je hebt het niet gelijk verpest. Zet dan een X . Een belangrijke regel is wanneer je een X hebt gezet, dat je ervoor zorgt dat de volgende dag een V is zodat je gelijk weer back on track bent! Wanneer je na 30 dagen op de kalender kijkt en je ziet heel veel kruisjes staan. Dan weet je waar het aan ligt.
Tip: ga niet voor 100% perfectie. Dat is nergens voor nodig. Als je voor ongeveer 80 -90 % consistentie gaat boek je mooie resultaten. Dit betekend dat het oke is dat je 3-6 per maand een foutje maakt en wat meer binnen krijgt.
Metabolische adapotie
Waar wordt beweerd dat een te groot calorietekort ervoor zorgt dat je lichaam calorieën opslaat als vet… dit is onzin. Geen enkele studie heeft ooit bewijs geleverd dat te weinig eten resulteerde in vettoename terwijl men een calorietekort hanteerde (tenzij er een reeds bestaande aandoening aanwezig was zoals lipoedeem). De zogenoemde spaarstand bestaat niet en je metabolisme is niet beschadigd. Mensen beweren dat wanneer je te weinig eet, dat je metabolisme in een overlevingstand terecht komt of en dat je daardoor niet verder afvalt. Dit wordt vaak verward met metabolische adoptatie. Ja, je metabolisme kan een beetje afnemen als je aan het afvallen bent. Doordat je bent afgevallen, weeg je nu minder en dus heb heeft je lichaam nu minder calorieën nodig dan voorheen.
Je verbrand minder calorieën omdat je minder actief bent geworden.
Je lichaam is erg slim. Wanneer jij voor een lange periode minder calorieën binnenkrijgt dan je lichaam daadwerkelijk nodig heeft, dan gaat je lichaam zich aanpassen. Je lichaam denkt maar één ding! Ik moet overleven! Dus ik ga er alles aan doen om energie te besparen. Dit is natuurlijk een mooi mechanisme. Duizenden jaren geleden toen voeding nog schaars was kon je veel aan dit mechanisme hebben. In deze tijd waarin voeding in overvloed is, werkt het eerder tegen dan voor ons. Waarbij je eerst tienduizend stappen op een dag maakte, zet je zonder erbij na te denken ineens veel minder stappen. Je wordt luier. Onbewust pak je sneller de lift in plaats van de trap of parkeer je de auto recht voor de deur in plaats van iets verder op. Wanneer je dus minder actief wordt, zal je minder verbranden en zal je progressie minder snel gaan dan voorheen of is de kans dat je progressie gaat stagneren. Oplossing? Zorg ervoor dat je weer actiever gaat worden.
Je metabolisme doet het dus prima. Maar er zijn uitzonderingen!
Wanneer je meerdere belachelijke diëten hebt gevolgd waarbij je maar 500 calorieën per dag mocht hebben, dan heeft dit invloed op je metabolisme. Zoals in de Amerikaanse tv show The Biggest loser waarbij deelnemers gigantisch veel gewicht verliezen in een korte tijd. Niet alleen zaten de kilo’s die ze hadden verloren er binnen no-time weer aan, maar hun metabolisme was ook afgenomen. Voor de show verbranden ze meer dan na de show toen al het gewicht er weer aan zat. Eerder verbrande ze ongeveer 2600 calorieën op een dag, maar zes jaar later nadat al het gewicht er weer aan zat, verbrande ze circa 1900 calorieën op een dag.
Waar ligt het dan wel aan dat je niet afvalt?
Eerlijk antwoord? Heel simpel, je krijgt gewoon te veel calorieën binnen.
Dit kan door al het bovenste wat je net hebt gelezen, maar is nog een fout die ik heel veel mensen zie maken. De reden waarom je niet afvalt is omdat je denkt dat weinig eet, maar in werkelijkheid is dat niet zo. Nu denk je misschien Ik ben toch niet gek? Dat weet ik toch wel? Dit komt omdat perioden van te weinig eten bijna altijd leiden tot perioden van overeten.
Denk er eens over na: wanneer je calorie-inname relatief laag is. Meestal ergens rond de 1000-1200 calorieën (wat te laag is voor iedereen uitgezonderd hele kleine mensen die erg inactief zijn of kinderen) dan denkt je lichaam letterlijk dat het verhongert.
Vervolgens reageert je lichaam met een enorm hongersignaal waarbij de kans er groot is dat je losgaat en zoveel mogelijk verkeerde dingen gaat eten. Met andere woorden: je krijgt vervolgens te veel calorieën binnen dat een calorie te kort geen kcal te kort meer is.
Het eten van te weinig calorieën en dus ook eiwitten kan ook leiden tot spierverlies en dus uiteindelijk een langzamer metabolisme. Dit is ook een van de redenen waarom het een slecht idee is om te weinig calorieën te eten.
Je bouwt spiermassa op
Wanneer je aan krachttraining doet (vooral als beginner) kan het zijn dat je spiermassa aan het opbouwen bent en tegelijkertijd vetmassa aan het verliezen bent. Hier hebben we een mooie benaming voor: Body recompesition. Dit is natuurlijk het mooiste wat je kunt bereiken. Maar de kans dat de weegschaal niet drastisch naar beneden gaat is erg groot. Vooral als je graag vet wilt verliezen en je hebt niet heel veel vetmassa. Ik heb meerdere mensen begeleid (en dan heb ik het over mensen met een niet al te hoog vetpercentage) waarbij de weegschaal niets deed. Daarom is het belangrijk dat je je progressie op meerdere manieren meetbaat maakt. Wanneer je omtrekmaten naar beneden gaan en verschil ziet op de foto’s de je iedere maand maakt, dan ben je lekker bezig. Doe je dit niet dan is de kans erg groot dat je gedemotiveerd raakt omdat je geen resultaat ziet. Op deze momenten gooien de meeste mensen de handdoek in de ring.
Comments