top of page
Zoeken
Foto van schrijverDanny Hut

4 strategieën om gemotiveerd te blijven tijdens het afvallen!


Motivatie vinden om af te vallen kan moeilijk zijn.

In dit artikel zal ik je de waarheid over motivatie voor afvallen vertellen en geef ik je 4 concrete tips die je toe kunt passen om motivatie te behouden tijdens een dieet.


Heb je ooit onderzoek gedaan naar het succespercentage van een dieet?


Nou, de resultaten zijn om te huilen.


Studies tonen aan dat meer dan 50% of meer van alle mensen die op dieet gaan er niet in slagen om af te vallen nadat ze de eerste 5-10% van hun gewicht hebben verloren. Sterker nog, bijna een derde van die mensen komen vervolgens meer aan in gewicht voordat ze zijn begonnen. (bron)


Hoe kan dit? Waarom is het zo moeilijk om zowel af te vallen als een nieuw en gezond gewicht te behouden?


Een makkelijk antwoord hierop zou kunnen zijn dat men te weinig beweegt en te veel eet, wat tot op zekere hoogte waar is ...


Veel te veel mensen proberen af ​​te vallen op crashdiëten en overdreven langdurige workouts.


Diep van binnen weet je dat deze aanpak niet lang zal duren, maar je kunt er niets aan doen…


Het zit namelijk in ons om zo snel mogelijk dingen te willen. Als gevolg hiervan bevinden we ons voortdurend in een cyclus van extreme diëten en terugval van het gewicht.


Je obsessie om snel af te vallen door een niet-duurzame dieet- en workouts die niet vol te houden zijn is een probleem – dat is wel duidelijk!


Maar ik denk dat door te focussen op alleen voeding en beweging je het bos door de bomen mist ...


Er schuilt een GROTER-probleem achter onze constante strijd om af te vallen en een gezond gewicht te behouden. Een gebrek aan en een verkeerd begrip van motivatie.


Motivatie: dit is waarom je niet afvalt!


Ik weet zeker dat je weet hoe het is om gemotiveerd te zijn om af te vallen ...


Soms komt het gevoel uit een inspireerde post die je op Instagram voorbij ziet komen, een motiverende video van Youtube en soms komt het doordat je iets wilt veranderen nadat je een negatieve levenservaring hebt gehad.


Mijn motivatie kwam omdat ik zo onzeker over mijn lichaam was geworden dat ik me shirt niet meer uit wilde doen bij 30+ graden in de zomer.


Ongeacht hoe jouw motivatie tot stand komt, je voelt een plotselinge schok om iets te veranderen en op dat moment bent je bereid alles te doen om resultaten te zien.


Dus wat doe je..


Je volgt het nieuwste dieet met de beste voor & na-foto's in de hoop dat het je vergelijkbare resultaten zal opleveren. En wat belangrijk is, het moet zo snel mogelijk!


Misschien werkt het eerst. Misschien ben je zelfs 5-7 kg afgevallen na de eerste paar weken en voel je je nog steeds geweldig.


Maar jij en ik weten allebei dat het nooit veel langer duurt ...


Op een gegeven moment (meestal binnen twee tot zes weken) gaat het niet meer zo snel als in het begin. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt het steeds moeilijker om je aan je plan te houden.


Op een avond gaat het een keer mis en eet je te veel.

Iedereen gaat wel eens de mist in. En de realiteit is dat je van één avond te veel eten niet gelijk je progressie verpest hebt.


Maar omdat je zo gestrest en moe bent van het dieet, is deze eenmalige fout genoeg om je over het omslagpunt te duwen ...


In plaats van dat je tegen je zelf zegt – ik pak het de volgende dag gewoon weer op, zeg je "fuck it!". Vervolgens gaat het dieetboek weer in de kast en sporten heeft nu ook geen zin meer.




Waarom is het zo moeilijk om gemotiveerd te raken en te blijven om af te vallen?


Er zijn honderd-en-een verschillende individuele redenen waarom JIJ het misschien moeilijk hebt, maar ik heb gemerkt dat een gebrek aan motivatie één van de, zo niet de grootste redenen is waarom de meeste mensen falen om af te vallen en vervolgens op gewicht te blijven.


Wat je goed moet begrijpen is dat motivatie tijdelijk is.


Met andere woorden, motivatie is niet iets dat voor altijd blijft bestaan.


Het komt en gaat.


Het is niet ALS je de motivatie verliest, maar je ZULT op een bepaald moment tijdens je afvaltraject je motivatie verliezen. Je bent niet de enige! Iedereen heeft hier last van.


Als je gemotiveerd bent, is afvallen gemakkelijk.

Maar als je motivatie afneemt en je als gevolg daarvan niet langer consistent bent met je dieet en training, is de kans erg groot dat je de handdoek in de ring gooit.


En dat is dan nog het beste scenario ...


Het is ook mogelijkheid dat je bij de 33% van alle mensen terecht komt die het grootste deel of het hele gewicht terugwinnen!


Opmerking: als dit klinkt zoals jij, maak je geen zorgen. Hier ga ik je straks wat praktische tips en advies over geven om dit in de toekomst te voorkomen.





Maar Danny hoe heb jij het voor elkaar gekregen om 20 kg af te vallen en je gewicht weten te behouden?


Ik wou dat ik kon zeggen dat bij mij alles snel en -perfect ging zonder obstakels en- motivatieproblemen.


Ik heb tijden geworsteld met mijn gewicht.


Toen ik probeerde af te vallen, volgde ik dezelfde cyclus die ik hierboven genoemd heb. Van beginnen, dan weer stoppen, te weinig eten, te veel genieten, eetbuien en overmatig sporten ... eigenlijk net als elke andere mislukte dieter.


Nadat ik dat een paar keer had gedaan, duurde het niet lang voordat ik me realiseerde dat de eerste vonk van motivatie die ik voelde aan het begin van een dieet na 2-3 weken langzaam zou verdwijnen...


Toen ik hierachter kwam probeerde ik mezelf zo hard mogelijk te pushen om zo snel mogelijk af te vallen binnen die 2-3 weken tot dat mijn motivatie weer verdween.


Eigenlijk heel gek, ik deed dit terwijl ik wist dat ik uiteindelijk de motivatie weer zou verliezen om vervolgens door te gaan ... klinkt dit je bekend in de oren?


Maar het eindigde altijd hetzelfde ... meestal met een grote zak chips en wat alcoholische versnaperingen op de bank.


Nadat ik circa 10 keer had gefaald wist ik dat ik iets anders moest proberen ...


Dus de volgende keer dat ik een vonk van motivatie had om af te vallen, besloot ik het “saaie ding “te doen en voor de lange route te kiezen die uiteindelijk er voor zorgde ik slaagde.


Het eerste wat ik deed? Ik stopte met proberen om extreme diëten te volgen en mezelf te straffen met uren cardio.


In plaats daarvan begon ik onderzoek te doen en te experimenteren met verschillende strategieën op het gebied van voeding, training en mindset die duurzamer zouden zijn.


Ik bestudeerde succesvolle coaches in Amerika met boeken en onlinecursussen.

In Nederland schoolde ik me als personal trainer met tientallen opleidingen.


Natuurlijk, het kostte wat meer werk en inspanning vooraf, maar ik bleef doorgaan en vond uiteindelijk een manier van diëten en training die werkte.


Het duurde niet lang of het ging gemakkelijker (en verrassend genoeg sneller) dan ooit tevoren. Binnen de kortste keren viel ik 5,10,15,20 kilo af!


Was het makkelijk? Zeker niet!


Afvallen is nóóit gemakkelijk. Het is in theorie heel simpel! Dat is het verschil.


Maar deze mindset op het gebied van afvallen op de lange termijn heeft het spel voor mij veranderd.


Het is wat me consistent hield (eindelijk) en zorgde ervoor dat ik gefocust was op mijn uiteindelijke doel voor gewichtsverlies, ongeacht aan welke kant van de 'motivatiegolf voor gewichtsverlies' ik op dat moment zat.





4 strategieën om gemotiveerd te blijven tijdens het afvallen



Hieronder volgen een paar strategieën die niet alleen zijn geholpen om meer dan 20 kilo af te vallen, maar ook om het gewicht jaren weten te behouden.


Nu kan ik er niet voor zorgen dat deze strategieën. Ál je problemen met afvallen zullen oplossen.


Maar wanneer je goed deze strategieën bestudeert en implementeert, ben ik ervan overtuigd dat je, net als ik, een gemakkelijkere en leukere tijd zult hebben om je fitness doelen te halen.




1. WAAROM WIL JE AFVALLEN?


Als ik je zou vragen waarom je wil afvallen, wat zou je antwoord dan zijn?


Voor de meeste mensen is het meestal zoiets als:


Om er beter uit te zien ...

Beter te voelen ...

Zodat ik de "X" kilo kan wegen ...


Al deze redenen zijn prima, maar naar mijn mening zijn ze niet specifiek genoeg ...


Als je wilt afvallen en niet wilt opgeven nadat je binnen een paar weken stoom hebt verloren, dan moet je wat dieper graven en je KERN bepalen waarom je deze verandering wilt maken.


"je wilt er beter uitzien “

“je wilt je fitter voelen”

“je wilt X kilo gaan wegen”


Maar WAAROM?"


Er is een oefening die ik graag met mijn cliënten gebruik, genaamd "The 5 Why’s?" wat het vinden van je KERN Waarom super eenvoudig maakt.


Je begint met jezelf af te vragen: "Waarom wil ik afvallen?"


Vervolgens neem je dat antwoord en vraag je: "waarom wil ik die uitkomst?"


Je herhaalt dit vier keer, en tegen de vijfde ronde zou je een veel duidelijker beeld moeten hebben wat de reden is waarom je wilt afvallen.

Hier is een voorbeeld:


Brenda is een 40-jarige vrouw die haar hele leven met gewicht worstelt. Ze heeft drie kinderen en heeft besloten dat het tijd wordt om de controle over haar lichaam terug te nemen.


Hier is een voorbeeld hoe deze oefening voor Brenda heeft uitgepakt:


Waarom wil ik afvallen?

Omdat ik het zat ben om zwaar en uit vorm te zijn.


Waarom ben ik het zat om zwaar en uit vorm te zijn?

Omdat het me mijn hele leven heeft dwarszit, en ik wil niet de 'dikke' ouder wil zijn.


Waarom wil ik NIET die "dikke" ouder zijn?

Ik wil niet dat mijn kinderen minder aan mij denken.


Waarom wil ik NIET dat mijn kinderen minder aan mij denken?

Omdat zij de belangrijkste mensen in mijn leven zijn, en ik ze een goed voorbeeld wil geven


Waarom wil ik een goed voorbeeld zijn voor mijn kinderen? [hier is haar KERN waarom]: Omdat ik niet wil dat ze soortgelijke ongezonde gewoonten ontwikkelen. Ik wil ze laten zien dat alles mogelijk is als ze er hun zinnen op zetten. Ik wil dat ze denken: "Als mama het kan, kan ik het ook!"


Brenda ging van 'het moe zijn om zwaar en uit vorm te zijn' naar 'haar kinderen willen laten zien dat alles mogelijk is'.


Behoorlijk krachtig toch?


Doe dit zelf ...


Identificeer je “KERN waarom” je wilt afvallen. Als je het eenmaal hebt, houd het dan voor jezelf.


Je hoeft je “KERN waarom” niet met iemand anders te delen als je dat niet wilt. Zorg ervoor dat je je “KERN waarom” continue in je gedachtes houdt. Een andere tip die ik je kan meegeven is dat je je “KERN waarom” ergens opschrijft waar je het dagelijks kan zien (bijvoorbeeld op achtergrond van je laptop of telefoon).


Als je dat doet, zal het makkelijker zijn om verleidingen op het moment te kunnen weerstaan, intern gedreven te blijven en vast te houden aan je lange termijn doelen.







2. Verwijder de “de meer hoe beter” mindset.


Er is een lange lijst met negatieve denkwijzen die mensen ervan weerhouden om af ​​te vallen.


De “de meer hoe beter” mindset staat helemaal bovenaan.


De essentie van deze mentaliteit komt voort uit de verkeerde overtuiging dat meer of harder werken beter en sneller is voor blijvend gewichtsverlies.


Stel dat je een dieet volgt met 1800 calorieën en dat je na drie weken al 1,5 kilo kwijt bent!


Je bent enthousiast over je progressie, maar dan komt de volgende gedachte in je op:


“Wat als ik nog minder calorieën ga eten? Dan zal ik 1 kilo per week verliezen in plaats van een halve kilo. Dit is twee keer zoveel resultaat in dezelfde tijd”


Dus vanaf week 4 verlaag je je calorieën naar 1200. Ondanks dat je je constant uitgeput en hongerig voelt, blijf je de eerste vier dagen met dit extreme tekort ...


En dan staat vrijdag voor je deur…


Je komt thuis van een lange en stressvolle werkdag. Op het punt van thuiskomst ben je bijna uitgehongerd. Vervolgens sta je op het punt om je voorgekookte eten van 300 calorieën uit de koelkast te pakken.


Maar zodra je de koelkast opent, zie je een groot stuk cheesecake staan...


'Wie zou dit hier achterlaten? Iedereen weet toch dat ik op dieet ben!? "


Je blijft naar de cheesecake staren, ruikt eraan en haalt hem dan uit de koelkast (om hem nog een beetje te bekijken )


Twee uur later heb het hele stuk cheesecake opgegeten en je bent halverwege met een bak Ben & Jerry's Chunky Monkey-ijs.


Voor sommige dingen in het leven kan een “de meer hoe beter mindset” een goede zaak zijn….


Maar om af te vallen NIET!


Het hebben van deze mindset om af te vallen, vraagt ​​gewoon om problemen. Vaak leidt het tot meer eetbuien en een eindeloze cirkel van jojo-dieet ...


Luister, ik snap het. Zo snel mogelijk vooruitgang ziet er super aantrekkelijk uit en is ongelooflijk motiverend.


MAAR je kunt je verhoogde en tijdelijke motivatie om snel af te vallen je lange termijn beslissingen niet laten belemmeren.


Als je dat doet, zal je uiteindelijk onverwachtse en bewust niet-duurzame veranderingen creëren, zoals je calorieën halveren of uren aan cardio doen - allemaal omdat je wilt dat het gewicht net iets sneller er af gaat.


EEN ZEER BELANGRIJK ding om te onthouden ...


Afvallen kost tijd!


lees deze zin een paar keer (echt doen).


Voor het geval dat je het niet gedaan hebt, hier nog een keer:


AFVALLEN KOST TIJD!


Het is beter om dat feit te accepteren, het te omarmen en het te gebruiken om een ​​dieet en trainingsroutine te ontwikkelen waarmee je consistent zult blijven, lang nadat je eerste vonk van motivatie is verdwenen.


Een van de beste manieren om dit te doen, is door kleinere, duurzamere veranderingen aan te brengen in je huidige routine, wat ons bij de volgende tip brengt ...








3. Focus op "Klein en duurzaam" boven "Grote en mega" veranderingen


Wil je weten waarom diëten zo populair zijn?


Omdat ze groot, vet, dik en sexy zijn ...


En in de wereld van marketing ... Sex Sells.


Het is sexy om te zeggen: "Verlies 5 kg in tien dagen!" of "Draag dit apparaat twee weken lang elke nacht en zie hoe je buikvet verdwijnt!"


(Ik word boos als ik er gewoon aan denk ...)


Weet je wat NIET sexy is?


Iemand vertellen om lekker langzaam af te vallen en bereid te zijn om gezond te eten en dagelijks nieuwe levensgewoonten te oefenen.


De realiteit is dat we allemaal weten dat diëten, fatburn apparaten, sap kuren en dergelijke niet werken. Desondanks laten we ons door dure marketingtactieken misleiden door te denken dat dit dé oplossing is.


In plaats van vanaf het begin een crashdieet te volgen ... begon ik langzaam door simpelweg mijn porties onder controle te houden en gezondere keuzes te maken.


In plaats van elke ochtend op een lege maag te gaan hardlopen... begon ik met een bescheiden wandeling van 20 minuten - en ik voegde er ALLEEN meer aan toe als de 20 minuten gemakkelijk waren geworden.


Ja, de resultaten waren in het begin wat trager, maar ik had me er mentaal al op voorbereid!


Het is erg belangrijk om je mentaal hierop voor te bereiden! Om realistische verwachtingen te creëren. Daarom wil ik je hier voor waken.


Om dit te doen, moet je afstand nemen van de snelle resultaten op korte termijn.


Wanneer je van jezelf weet dat je voor de langzamere route hebt gekozen, maak je je geen zorgen over hoe snel of langzaam je vooruitgang van week tot week is. In plaats daarvan ligt je ENIGE FOCUS op het maken van duurzame veranderingen in je dieet en training/beweging die ervoor zorgen dat je de finish haalt.


Ken je toevallig de Duracel reclame met twee konijnen die tegen elkaar hardlopen? Jij bent het konijn dat investeert in “goede batterijen” die het op lange termijn weet vol te houden.




Doe het rustig aan en concentreer je op het implementeren van kleine en eenvoudige wijzigingen.


Omdat deze kleine wijzigingen eenvoudig zijn, zijn ze ook gemakkelijker uit te voeren. Als veranderingen gemakkelijker te maken zijn, is de kans groter dat ze in kleine en gezonde gewoonten veranderen.


Het zijn deze kleine en gezonde gewoonten die zich in de loop van de tijd opstapelen en tot buitengewone resultaten op het gebied van afvallen leiden!





4. ACTIE leidt tot motivatie, niet andersom


Actie ondernemen is als "de pomp klaarzetten" voor motivatie. Het is wat momentum opbouwt, en daarmee de motivatie om door te gaan.


Denk terug aan de tijd dat je het schrijven van een belangrijk werkstuk voor school uitstelde omdat je er geen zin in had.


Je stelde het helemaal uit tot de avond voordat het werkstuk van 20 pagina's moest worden ingeleverd en had vervolgens het "Oh, shit ..." moment.


Op dat moment had je geen keus om op motivatie te wachten. Je moest gewoon gaan zitten en beginnen met schrijven omdat de deadline naderde.


Net wanneer je begint aan het werkstuk denk je alleen maar aan je vrienden die op dat moment leuke dingen aan het doen zijn en dat jij saai op je kamer zit om die vervelende werkstuk te maken.


Maar na ongeveer 5-10 minuten begin je een beetje op te warmen en de gedachtes over je vrienden verdwijnen steeds meer naar de achtergrond.


Voordat je het wist, was je zes pagina’s verder.


Toen je eenmaal voorbij dat eerste blok van 10 minuten was, 'gaf je weerhoudende gedachte het in wezen op', waardoor je je kon concentreren op de uitvoering van de taak.


In actie komen om motivatie te krijgen is voor mij en vele van mijn coaching cliënten een gamechanger geweest.


In actie komen is een enorme stap om gemotiveerd te raken.


Dus elke keer dat je 'geen zin hebt om te trainen' of 'te lui bent om te koken', onthoud dan dat actie leidt tot motivatie.


Zet je tanden op elkaar, maak het voor jezelf zo KLEIN mogelijk en doe gewoon de taak die je moet doen. Na ongeveer 5 of 10 minuten zal je waarschijnlijk merken dat je in de “flow” komt en blijft doorgaan.


Voorbeeld: ik moet 1 hoofdstuk lezen.

Dus in plaats van dat je denkt: pff ik moet een heel hoofdstuk lezen. Zeg dan tegen jezelf:

Ik lees één bladzijde. (Maak het klein.) Je zal merken wanneer je eenmaal aan het lezen bent dat je dan momentum creëert en vervolgens door wilt lezen.


Voorbeeld: Ik moet 60 minuten sporten

Dus in plaats van dat je denkt: pff ik moet 60 minuten sporten. Zeg dan tegen jezelf:

Ik doe alleen een warming-up (Maak het klein). Je zal merken wanneer je de warming up hebt gedaan vervolgens de rest van de workout ook doet.


Het komt zelden voor dat je na 10 minuten denkt: ach ik stop er mee, vandaag ben ik echt niet gemotiveerd. En als dit wel een keer het geval is. Accepteer het dan ook en stop ermee. Als je normaal 3 keer in de week sport, sport je in een jaar tijd ongeveer 156 keer. Denk je dat het veel uitmaakt als je paar keer per jaar een workout mist? Zeker niet!





Tot slot


Ik heb het gevoel dat ik het je wel duidelijk heb gemaakt, maar voor de zekerheid zeg ik het toch nog een keertje…


Afvallen is NIET gemakkelijk.


Het vereist inspanning, toewijding, opoffering, fysieke ongemak, prioriteiten stellen, eerlijkheid tegenover jezelf, realiteitschecks en nog tientallen andere dingen.


Maar met het juiste voedingspatroon, trainingsroutine en een duidelijk begrip van motivatie is afvallen niet alleen mogelijk, maar geeft het je enorm veel zelfvertrouwen en een fantastisch ervaring!


Wanneer jij klaar bent voor duurzame veranderingen en het maar niet lukt om dit in je eentje voor elkaar te krijgen, boek dan een vrijblijvend strategie gesprek in met mij. In dit gesprek gaan we kijken waar je op dit moment bent, wat op dit moment je grootste obstakels zijn en waar je graag naar toe wilt.

Let op: dit is geen verkoopgesprek. Je verlaat het gesprek met een duidelijk actieplan. Als je nou wel of niet besluit om samen te werken met mij. Ik wil graag kijken wat er voor jou nodig is om uiteindelijk dat lichaam en energie te krijgen waarnaar je verlangt.




Coach Danny








416 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Waarom val je niet af?

Toen ik jaren mijn eerste afval poging deed raakte ik al heel snel geïrriteerd. Ik deed zo mijn best! Ik sportte bijna elke dag, ik at...

Comments


bottom of page